ja najprej moraš po moje svoje preference opredelit: za katere aktivnosti jo boš nucala? a bo to samo za frikarijo pozno jeseni in pozimi, da te med varovanjem ne zebe? a bo to tudi za zimsko plezarijo, ko te otresava na štantih, za bivakiranje...? a jo boš gonila tudi za po mestu ali samo za plezarijo? potem nekaj izkušenj že imaš in veš npr. kje ti kak žep nuca, a rabiš kapuco ali ne? a je bolje da so žepi postavljeni višje, da lahko do njih prideš tudi ko nosiš plezalni pas?.... skratka, kaj so tiste stvari, ki bi jih rada imela na bundi.
meni osebno je dovolj če ima bunda samo en prsni žep (lahko tudi na notranji strani), kapuca ni tako nujna, ker ponavadi oblečeš bundo preko gore tex jakne ali podobne jakne, ki te ščiti pred snegom, dežjem, vetrom.... in te jakne imajo ponavadi že kapuco, ki jo lahko ponucaš. če že ima bunda kapuco naj bo dovolj velika, da jo lahko daš na glavo tudi če nosiš čelado in naj ne moti, ovira pogleda - ko obračaš glavo naj se premika skupaj z njo. bunda brez kapuce je za odtenek lažja, cenejša in na manjše se zloži. pomembno pri bundi je, da je čim lažja, da ne zavzame veliko prostora, da je dobro sešita, da se npr. šivi ne začnejo parati, da ima dober zunanji material, da ga takoj ne raztrgaš. zadrga je pomembna, mora lepo teči, pozorna bodi na blago okrog njega, ki bi se lahko zagozdilo v zadrgo. ko enkrat zatakneš fršlus ga moraš potem v enem potegu pripeljat do konca, brez da bi se kam zatikal. isto velja ko vlečeš zadrgo dol. fajn je, če je pršlus dvosmeren, ni pa konec sveta, če ni. dobro je, da so na rokavih patenti ali pa vsaj ježek trak, da lahko zadihtaš rokav. elastika v pasu je tudi dobra zadeva, da lahko še spodaj zadihtaš in ti ne piha pod ledvice.
tako, toliko na hitro iz moje tikve.

sem nastreljal
poli