Turne smuči

Splošne teme in klepetalnica članov AO Železničar

Moderatorji: jirzi, poli, RobiH, stevo

Mojca:P
Tečajnik
Prispevkov: 25
Pridružen: 07 Dec 2008, 18:37

Turne smuči

Odgovor Napisal/-a Mojca:P »

Pancarje sem že kupla :dup: zdaj rabm samo še smuči!

In glede na to, da je na trgu tisoč in enih opcij, se spet obračam na vas dragi izkušeni kolegi :coola:

Neki sm gledala Hagence (všeč mi je model Off Limits) pa Ficherce

Kaj pa okovje...jst poznam sam :scratch: Diamir in Silvretta.

No dejte se prosim :[-E: mal razpisat, ker jst nimam pojma....imam pa voljo :[-K: :) :D
Uporabniški avatar
RobiH
ex ferajn majster
Prispevkov: 969
Pridružen: 06 Feb 2004, 10:11
Kraj: Ljubljana

Re: Turne smuči

Odgovor Napisal/-a RobiH »

Vezi Diamir Fritchi. Najboljš so freeride; imajo že vkjučene štoperje in so dobre tudi za alpsko smučanje. Zadovoljna pa boš tudi z expitiance ali eagle.
Pri smučkaj je pa malo težje kaj predlagat. Sedaj je že skoraj vsaka smučka dobra. Bolj je odvisno kaj si želiš. Za klasično turno smuko je po moje še vedno najboljša smučka z leseno sredico mogoče malo povdarjen lok in nekoliko krajša. Takšna je lepo vodljiva in okretna pri hitrih zavojih in v gozdu. Tudi teža je sprejemljiva. Lažje so s sredico iz umetne mase a so manj vzdržljive. Tudi mehkejše in zato slabše vodljive v trdem snegu in zelo slabe za na smučišče.
Za pršič in skorjast sneg in za bolj prostrane terene pa je dobra širša (nad 83mm pri čevlju) in daljša smučka. Takšna se dobro pelje pri večji hitrosti.Je pa tudi težja. Tudi kože so zaradi širine precej težji.
Proizvajalci turnih smučk imajo običajno tudi svoje kože s svojimi patenti za zapenjanje, ki so dosti boljši od univerzalnih. Ker ima vsaka smučka svojo krivino so tudi kože narejene prav za določeno smučko. Če kupiš univerzalne kože jih boš morala še obrezati. To raje prepusti strokovnjaku, ker je preveč zajebancije, če se dela lotiš prvič.
Sicer je pa s mučkami tako, da jih zaradi pomanjkanja snega kar hitro uničiš. Vsaj jaz se peljem kolikor se da daleč. Na koncu je pa vedno pesek in kamni. Če hočeš, da bodo psi dobro držali mora biti drsna ploskev kolikortoliko ravna. Ko je enkrat preveč risov, kože ne bodo dobro držale.
Moje mnenje o Hagan Off limits. Ni ne tič ne miš. Bolj kot za klasično turno smuko so namenjene afnanju. Za pršič so prekratke za klasiko pa preširoke.
Jaz bi ti bolj priporočal model Spirit dolžine 140cm.
Sicer pa kot pravim, vse je stvar okusa. Ni idealne smučke za vse razmere.
LP,
Robi Hočevar
Mathieu
Član
Prispevkov: 127
Pridružen: 29 Okt 2007, 23:01

Re: Turne smuči

Odgovor Napisal/-a Mathieu »

Za vezi, toplo priporocam Dynafit : ce imas luknje v pancerjih za te vezi, se res izplaca. So lazje od ostalih in vsaj toliko vzdrzljive ce ne bolj.

Razlika med modeli je v moci vzmeti (nastavitev odpiranja), nacinu menjave naklona, moznosti spreminjanja dolzine in ali dobis zraven stoperje (in seveda par marketing dejstev).

Po drugi strani jih je na zacetku malo tezje "obuti" ampak se bos hitro navadila. Je pa tudi treba "sezuti" smuci ce gres od smucanja do hoje ( kar ni toliko pogosto in za obratno ni treba).

Za smuci nimam predloga : je individualna odlocitev
-kako smucas, kako hoces smucati (kratki/dolgi zavoji, lazje med drevesi/stabilneje v tezkih sneznih razmerah ) :scratch: ,
-kompromis med spustom in vzponom : najboljse smuci za spust so alpske smuci : tezke, dolge, siroke in ukrivljene. Najboljse smuci za vzpon so lahke, kratke, tanke in ravne... :dash2:
Vsaj 70% casa bos hodila gor, ampak bos verjetno najbolj uzivala v spustu (ce imas se kaj moci v nogah ko prides gor).
-vzdrzljivost (lahke smuci se bojo verjetno hitreje unicile )
-cena :firegun:

Glede Hagan off limits, so za moj okus prekratke (razen ce obstajajo daljse kot 130) ali/in presiroke. Ampak je vedno tezko kritizirati smuci ne da bi jih probal.
Uporabniški avatar
RobiH
ex ferajn majster
Prispevkov: 969
Pridružen: 06 Feb 2004, 10:11
Kraj: Ljubljana

Re: Turne smuči

Odgovor Napisal/-a RobiH »

Do sedaj sem probal kar nekaj turnih vezi.
Silvreta 404 - te sem 2x polomil :firegun: :ddown:
Diamir Fritchi - s temi sem bil zelo zadovoljen :dup: :dup:
Naxo - jih imam še a se mi zdi da so sestavljene iz preveč gibljivih delov :ddown: . Eden od njih mi je že odpadel. Na srečo ni ključnega pomena :scratch:
Dynafit - tudi te imam še. Zahtevajo poseben čevelj. Ko zamenjaš čevelj moraš tudi premontirati vezi, ker niso nastavljive :ddown: . Nerodno je preklapljanje iz smučanja v hojo (to rabiš kar pogosto), ker moraš vez popolnoma odpet in nato spet zapet nazaj :ddown: . Tudi sprememba višine pručke zahteva kar nekaj vaje ali pa živcev :ddown: . So pa lahke :dup: kar je prednost za hojo :[-P: :[-P: in slabo za smučanje :twisted: :angry2: . Pri smučanju imam vedno občutek, da se mi bo vez v kritičnem trenutku odpela. Zelo neugodno, če se to zgodi na trdem in izpostavljenem terenu :ddown: :diablo: :angry2: :angry2:
LP,
Robi Hočevar
Mathieu
Član
Prispevkov: 127
Pridružen: 29 Okt 2007, 23:01

Re: Turne smuči

Odgovor Napisal/-a Mathieu »

RobiH napisal/-a:in slabo za smučanje :twisted: :angry2: . Pri smučanju imam vedno občutek, da se mi bo vez v kritičnem trenutku odpela. Zelo neugodno, če se to zgodi na trdem in izpostavljenem terenu :ddown: :diablo: :angry2: :angry2:
To je po mojem samo obcutek. Sem kar "agresiven" smucar in nisem nikoli imel tezav s temi vezmi. In nisem edini (brez da bi stel vse ki tekmujejo) zato sem se odlocil da bi jih imel.
RobiH napisal/-a:Ko zamenjaš čevelj moraš tudi premontirati vezi, ker niso nastavljive
To je odvisno od modela. (tlt speed niso nastavljive, comfort in vertical pa so)
RobiH napisal/-a:Nerodno je preklapljanje iz smučanja v hojo
Ponavadi, takrat je tudi treba dati spet gor koze :[-J:

Za ostale minuse se pa strinjam, ampak vec kot kg teze lahko zgubis, in po mojem se izplaca. No debate "dynafit proti diamir" se lahko najdejo vsepovsod in se ni pravilnega odgovora :drinks: .

Ce hoces malo vec informacij o vezeh dynafit lahko pogledas te linke:

http://www.wildsnow.com/1587/video-how- ... -bindings/

http://www.wildsnow.com/articles/dynafi ... t_faq.html
Uporabniški avatar
anze
Pripravnik
Prispevkov: 99
Pridružen: 25 Okt 2009, 19:06

Re: Turne smuči

Odgovor Napisal/-a anze »

Imam vezi Diamir Fritchi in sem zadovoljen z njimi. So dovolj trpežne. :five:
Prej sem imel sivlreta 404 in so se skoz neki zvijale. :wtf:
Pri Dynafitu me vizuelno moti le to, da si direktno na dili (diamir so dvignejene za par cm), mam občutek, da na strmini s pancerjem drgneš po tleh. Verjetno se da to rešit s ploščico, sam pol padejo iz peresno lahke kategorije. Jih še nisem sprobou.
S smučmi je pa tko, da ene kup, se na njih navad, pol pa ne drugih probavat. :twisted: Je preveč modelov za različne razmere.
Drugač maš pa v AUT Kilimađaro dile, dela jih pa Hagan. Mal cenej. Kvaliteta vprašljiva. :?:
Ni važn, če se mi nč ne da; važn, da se mi nč ne vzame.
BeJons
Član
Prispevkov: 301
Pridružen: 06 Feb 2004, 17:28
Kraj: Ljubljana

Re: Turne smuči

Odgovor Napisal/-a BeJons »

Super debata!! :[-P: Jaz bi dodal samo še tole: Sem govoril z ljudmi, ki so sprobali nove Fritschije eagle. In pravijo, da je velika razlika v hoji. :thumbup: Baje se dosti laže hodi kot v ostalih modelih. S tem, da so še vedno dvignjene nad dilo. kot jima pomisleke Anže. Sicer sem pa mnenja, da ko se na nekaj navadiš je to itak zakon. Dile pa...kvaliteta/cena :[-B: :[-B:
samdaleddržiinjeskalakompaktnabošt
Saso
Legenda
Prispevkov: 879
Pridružen: 24 Okt 2005, 13:45

Re: Turne smuči

Odgovor Napisal/-a Saso »

Sam sem po testiranju dynafitovih vezi kupil prav te. Res je, da imaš probleme ob menjavi pancerja, vendar pa so dile ultra lahke, le navadit se moraš da tista dva zobiča spredaj res držita. Mislim da je zelo lahka smučarska dila prednost za marsikoga, kljub zame dvem slabostim.
Slabosti: prvič, ob vzpenjanju se v strmem delu pri cik cak hoji lahko zgodi da ob nepravilnem pritisku pade čevel iz vezi (pri obračanju). Je kar potrebno nekaj treninga, da to obvladaš - očitno mi ga še nekaj manjka. Drugič, pri hoji je nameščanje višine podlage za hojo s pomočjo palice lahko smotana, žal je tisti utor na zadnji vezi nerodno narejen, na desni smuči špila super, na drugi pa si skoraj ramo izpahneš. Kljub milimalističnimi vezmi in bojaznijo, da bi sprednja dva utora ne šla v pancar, ker lahko tam sneg zmrzne - se mi še ni zgodilo, se mi zdijo super zadevca.

Raje imam kak kg drugje več, kot na dilah :lol: :lol: :lol: :P


lp
Sašo
Mathieu
Član
Prispevkov: 127
Pridružen: 29 Okt 2007, 23:01

Re: Turne smuči

Odgovor Napisal/-a Mathieu »

Saso napisal/-a: ob vzpenjanju se v strmem delu pri cik cak hoji lahko zgodi da ob nepravilnem pritisku pade čevel iz vezi (pri obračanju).
Ce se to zgodi, to verjetno pomeni da nisi dal "sprednje kljuke" (touring latch) dovolj visoko. Poglej prvi link ki ga sem dal ( prvi video 6:10mn ). To kljuko lahko imas lahko gor tudi ko smucas ce si na nevarnem terenu (na primer ko je zelo strmo in trdo) : ce pades smuci ostanejo na nogah (ampak se lahko tudi tako poskodujes).
Saso
Legenda
Prispevkov: 879
Pridružen: 24 Okt 2005, 13:45

Re: Turne smuči

Odgovor Napisal/-a Saso »

Ne, sem imel nastavljeno na hojo, podobno se mi je lani dogajalo na Košuti, ob strmem prečenju (takrat še nisem imel srenačev in je šlo težje), mi je čevelj ene trikrat zletel ven.
Uporabniški avatar
RobiH
ex ferajn majster
Prispevkov: 969
Pridružen: 06 Feb 2004, 10:11
Kraj: Ljubljana

Re: Turne smuči

Odgovor Napisal/-a RobiH »

To se zgodi, če daš nogo preveč naprej, oziroma skoraj počepneš na dilo. Takrat čevelj potisne ročico navzdol in zatiči se lahko sprostijo.
LP,
Robi Hočevar
BeJons
Član
Prispevkov: 301
Pridružen: 06 Feb 2004, 17:28
Kraj: Ljubljana

Re: Turne smuči

Odgovor Napisal/-a BeJons »

O FAK :[-E: :wtf:
samdaleddržiinjeskalakompaktnabošt
mitja.praprotnik
Član
Prispevkov: 153
Pridružen: 25 Jan 2009, 10:36

Re: Turne smuči

Odgovor Napisal/-a mitja.praprotnik »

Živijo,

Toplo priporočam, da ne kupuješ klasičnih turnih smuči, res, da so lažje, je pa to tudi edina prednost, ki jo imajo, drugače pa je s tistimi tenkimi in zvijajočimi zobotrebci nemogoče smučati, a pa moraš smučat k Kr..., k sam skače levo desno .. .

Kupi si freeride smuči, tiste široke, naj bodo 5-10cm daljše od tvoje višine, po mojem mnenju so najboljše FISCHER WATEA 94. Po trgovinah pri nas jih ne išči, ker jih skoraj nimajo. Samo jih uporabljam že tri leta, so odlične, malo trše, torzijsko se ne zvijajo, lepo se smuča tudi po urejenih smučiščih, lanski in letošnji model pa imata tudi rep narejen za pse. Do sedaj sem smučal v vseh oblikah snega, ledeno, suho, mokro in so se izjemno dobro obnesle. Ker so sirše in se torzijsko ne zvijajo se zelo dobro obnesejo tudi na zelo strmih zadevah - preizkušeno. Skratka prednost freeride smuči je da ne potonejo v celc, se lepo vozjijo v vseh oblikah snega .. sam sem bil prvič ful presenečen kako so se vozile v zelo težkem mokrem snegu, če pa jim daš malo hitrosti pa začnejo v snegu plavati, pol je pa čista poezija .. .

Edini problem teh smuči je cena ... krepoko čež 600€ če se prav spomnim, je pa tudi tukaj rešitev, če bi se odločila za njih povej, ker jih lahko uredim precej ceneje, predvsem pa, če imajo na zalogi še lanske modele, koliko je to precej ceneje pa ti sedaj ne vem povedati, vse, ki sem jih do sedaj kupil, so bili precej cenejši kot v trgovini .. krepko čez 30%. Drugi problem je, da je malo modelov freeride smuči res dobrih, in je potrebno biti previden kaj kupuješ. FISCHER WATEA so res špica.

Kar se tiče okovja pa priporčam samo dva modela: Fritchi Freeride ali pa Marker (turno okovje), zadnjega najdeš v Anapurni. Sam imam Fritchi Freeride, ki je do sedaj prestalo precej ekstremne zadeve, dokaj uspešno in je tudi lepo odpenjalo pri nekaj kar vratolomnih padcih.

Če so boš odločila pokliči na 031 393 852, rabim tvojo višino .. potem pokličem moje veze in čez dan/dva sporočim ceno ter kdaj jih je možno dobiti. Zadeva je malo komplicirana, ker gre običajno za lanske modele, ki jih imajo na zalogi v tovarni in mora zastopnik preveriti kaj imajo na zalogi.

Pa še kot pravi profi boš izgledala .. :ubergeek: pol pa sam celc in gremo .. če pa greš na urejeno smučišče s temi smučmi pa sploh ni treba smučat, ker si itak profi in se dvakrat ležerno pelješ gor in dol ... v stilu .. ah vi šalabajzerji .. jest tuki ne smučam, tle sm smučala k sm bla dve leti stara .. zdej sam po clifih in dropih .. :ubergeek: sm pršla sam mal pogledat ... . Boš vidla tipi se bodo lepli, k muhe na med .. ti pa .. ma ja .. pa še kak uberfreerider se bo najdu .. .

LP, Mitja

LP, Mitja
BeJons
Član
Prispevkov: 301
Pridružen: 06 Feb 2004, 17:28
Kraj: Ljubljana

Re: Turne smuči

Odgovor Napisal/-a BeJons »

No pa ga mamo. Fritschi freeride (te imam namreč tudi sam). pa dobre dile za dobro ceno :thumbup: :thumbup:
Zdaj je bilo pa že toklo napisanega, da si mogoče že kupila...vsaj palice?? :[-J:
samdaleddržiinjeskalakompaktnabošt
Mojca:P
Tečajnik
Prispevkov: 25
Pridružen: 07 Dec 2008, 18:37

Re: Turne smuči

Odgovor Napisal/-a Mojca:P »

Evo me sem bla neki cajta zdej doma :ill2:

O hvala za vse te napotke :[-A: Res ste super :clap: :clap: :clap:
Edini problem teh smuči je cena ... krepoko čež 600€
no to je mogoč mav preveč za moj žepek :dontknow:

Kar se pa tiče moje opreme je pa tko...

stare palice.... 0 evrov :tongue:
potem ko si je brat kupil novo premo sem dobila vezi ... 0 evrov :dup:
si bom kupila rabljene vendar lepo ohranjene dile... 100 evrov :coola:
novi Dynafit zzero4 pancarji ... 300 evrov :dash2:

nasvet ferjnovcev ... neprecenljiv :friend2: :drinks:
Odgovori