8. skupna tura - Reševanje padlega soplezalca

Vso o alpinistični šoli, predavanjih, skupnih turah...

Moderatorji: poli, RobiH, stevo

8. skupna tura - Reševanje padlega soplezalca

OdgovorNapisal/-a RobiH » 10 Mar 2020, 16:33

Zdravo,

v soboto, 14. marca 2020 je v načrtu skupna tura AŠ in sicer reševanje padlega. Lokacija je poligon v Vipavi. Če bo prišlo zaradi vremenskih motenj do spremembe termina ture, boste o tem obveščeni.

Dobimo se ob 06:45 na parkirišču P+R na Dolgem mostu in ob 07:00 odrinemo proti Vipavi. Alternativa je tudi prihod direkt na parkirišče v Vipavo, kjer se dobimo ob 08:00.

POMEMBNO: gre za najkompleksnejši manever, za njegovo varno in tekočo izvedbo morate dobro obvladati vse predhodne manevre, vključno z vozli.

Tura bo potekala tako, da bo najprej izveden prikaz manevra, v nadaljevanju pa ga boste tudi samostojno vadili in osvojili. Smiselno je, da se že prej porazdelite po navezah in tudi skupaj spremljate prikaz.

Obvezna oprema (tu sedaj ni več heca, to opremo je treba imeti):
čelada, plezalni pas, plezalni čevlji, varovalo (ATC, Reverso...), vsaj 4 vponke z matico, 3 kompleti, 2 neskončni zanki 120 cm, 2 pomožni vrvici vsaj 5 m, zanka za Macharda (z manj opreme se reševanje padlega ne da narediti varno). Pred turo vadite vozle, ki morali iti gladko od rok. Posebno pomembna je aretacija vrvi (polvozel in varovalni vozel - glej Alpiročnik).

Na turo morate priti z obvezno opremo, ki jo poznate že s predhodnih tur. V nahrbtnik naj zaide tudi čelna svetilka, če bomo toliko pridni, da nas bo lovila noč. Če so vaši želodčki bolj lačne sorte, potem priložite zraven še kak grižljaj hrane. Ali več njih. Grižljajev namreč. Trenutna vremenska napoved kaže na oblačno vreme, zato se primerno oblecite. Če bi želeli zabijati kline, si jih priskrbite skupaj s kladivom (menda se kak vadbeni klin najde na ferajnu). Priskrbite si tudi vrvi, imejte eno vrv na navezo.

Vsi udeleženci se vpišite v tabelo. Zaradi kompleksnosti postopka se priporoča, da se tudi lanski tečajniki udeležijo ture kot pomočniki zaradi obnove znanja.

Obenem pozivam tudi inštruktorje in druge prijatelje skupnih tur, da priskočijo na pomoč s svojim znanjem in vedenjem ter budnimi očesi, da bi lahko ustrezno popazili nadebudno mladino. Če boste na turo prišli, pa le pograbite še pisalo in kak kos papirja ali dva (odvisno od vašega veselja do pisanja), da boste zapisali vaša opažanja, ki jih bomo po turi obelodanili na analizi.

Do sobote na snidenje,

Poli
LP,
Robi Hočevar
Uporabniški avatar
RobiH
ex ferajn majster
 
Prispevkov: 953
Pridružen: 06 Feb 2004, 10:11
Kraj: Ljubljana

Vrni se na Alpinistična šola

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


cron